Bericht van: Stefan Broks – Accountmanager bij Mennens

Opslag en vervoer van hydraulisch materieel: schadeveroorzaker nummer 1

Opslag van hydraulische componenten en slangen is een belangrijk aandachtspunt voor de veiligheid en betrouwbaarheid van het materieel. Foutief opslaan van deze onderdelen kan leiden tot schade en een verkorte levensduur. In dit artikel lees je waar je rekening mee kunt houden bij de opslag van hydraulische componenten en slangen.

Foutieve opslag is de belangrijkste oorzaak van schade aan hydraulische componenten. Hydraulische olie is vaak de oorzaak van dit probleem, omdat dit vies is en dus andere gereedschappen kan aantasten. Wanneer een koppeling niet correct wordt losgehaald, komt er altijd wat olie vrij. Daarnaast wordt alles vaak in een grote stalen bak gegooid. Met de nadruk op: gegooid. Met alle risico’s van dien.
 

Slang van binnen beschadigd

Hydraulische cilinders wegen vaak tussen de vijftien en twintig kilo, waardoor deze snel schade aanrichten aan andere componenten als ze hier bovenop vallen. Valt een cilinder bijvoorbeeld bovenop een slang? Dan kan er een kink in de slang komen waardoor de binnenmantel beschadigd raakt. Het is daarom beter om de slang aan de pomp te laten zitten en deze op te rollen als een tuinslang. Let wel op dat je deze niet te strak oprolt. De slang mag absoluut niet knikken, want ook dan kan de binnenmantel beschadigd raken.

Componenten los opslaan

Het allerbeste is om alle componenten los op te slaan. Er zijn veel bedrijven die dit geweldig doen. De slang los van de hydraulische pomp en de pomp los van de vijzels. De slangen kun je bijvoorbeeld ophangen aan haakjes. Let er dan op dat ze de vloer niet raken, om schade te voorkomen.

Lekbak gebruiken

Ik snap heel goed dat sommige bedrijven een lekbak gebruiken. Het is dan wel belangrijk dat alle componenten hier met beleid in worden gezet. En dat de lekbak alleen voor pompen en slangen wordt gebruikt. Cilinders kunnen het beste in een aparte kast bewaard worden. Eventueel in een lekbak om mogelijk lekkende olie op te vangen.

Opslag van cilinders

Cilinders worden gebruikt voor het tillen en verplaatsen van zware objecten. Het is belangrijk om ze goed op te slaan. Zo waarborg je de kwaliteit en veiligheid. Veelvoorkomende oorzaken van cilinderbeschadiging zijn een scheve plunjer, scheefbelasting, een beschadigde afdichting en overmatig zand. Het komt ook vaak voor dat de koppeling beschadigd raakt door onoplettendheid. Het is daarom belangrijk om cilinders op de juiste manier op te slaan en te vervoeren. Zo schrijft hydrauliek experts Holmatro bijvoorbeeld voor om de cilinder ondersteboven neer te zetten. Om te voorkomen dat je lucht in het systeem krijgt.

Vervoeren van hydraulisch materieel

Ik merk dat het vervoeren van hydraulisch materieel soms nog voor problemen zorgt. De componenten die aan een cilinder vastzitten, zijn vaak zeer kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat een cilinder niet aan deze componenten wordt gedragen. Toch zie ik dit regelmatig gebeuren. En vervoer je cilinders in je auto? Zorg er dan voor dat ze niet te veel bewegingsruimte hebben, zodat ze niet op en neer en tegen elkaar aan rollen in de kofferbak.

Let op de houdbaarheidsdatum

Hydrauliekslangen hebben een houdbaarheidsdatum. Zo schrijft Holmatro bijvoorbeeld voor dat hydrauliekslangen om de tien jaar moeten worden vervangen, waar andere fabrikanten zeven jaar aanhouden. Als slangen ‘over de datum zijn’, kunnen ze gemakkelijk beschadigd raken en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Beschadiging en gevaar minimaliseren

Wil je meer informatie over correcte opslag en vervoer van hydraulische hand- en hefgereedschappen? Ben je benieuwd hoe je hier zo veilig mogelijk mee werkt? Neem dan contact met ons op!


Producten in de kijker