Mennens staat voor je klaar!

Hijs- en hefmiddelen, je koopt ze en laat ze vervolgens inspecteren en keuren. Kortom, de gewoonste zaak van de wereld. Logisch, want deze middelen vormen slechts een onderdeel van je productieproces. Waar zou je je druk om maken?

Mennens doet dat wel en kijkt vooruit! Als marktleider en specialist staan we je bij met gedetailleerde expertise en doordacht advies. Zo kun je veiliger, efficiënter, duurzamer en goedkoper werken. Vandaag, maar ook later. Om die reden blijven we ook continu innoveren: nieuwe toepassingen, alternatieve technieken, verfijnde middelen... bedenken en onderzoeken. Aanpassingen en verbeteringen die telkens vertrouwde topkwaliteit en uitmuntende dienstverlening garanderen.

Dé specialist op vlak van staalkabel en hijs- en hefmiddelen
In de hijs- en hefwereld gaat het in eerste instantie niet om dure projecten of apparatuur. Wel om gemotiveerde, klantgerichte en flexibele medewerkers. Mennens gaat meteen met je problemen aan de slag. Een aanpak die bovendien de meest duurzame oplossing nastreeft. Want een machine, schip, kraan,... zet je niet zomaar eventjes on hold en moet zo lang mogelijk meedraaien!

Meer dan 135 jaar kennis en ervaring maakte van Mennens de marktleider in de Benelux. Onze activiteiten bestrijken dan ook het hele spectrum: leveren, monteren en assembleren, keuren en certificeren, repareren en onderhouden, voorlichten én opleiden.

Centrale insteek...
De Mennens Groep telt 6 zelfstandige vestigingen. Ze gaan voor eenzelfde aanpak met duidelijk afgebakende, uniforme processen. Tegelijk leggen we de nadruk op een lokale, herkenbare dienstverlening. 

Regionale aanpak!
Meer dan 400 medewerkers bedienen elk hun eigen regio. Dit garandeert een slagvaardige aanpak met respect voor streekgebonden verschillen. Want een Belg is geen Nederlander, én omgekeerd. Mennens vindt het belangrijk dat we dichtbij haar klanten te staan. Producten en diensten presenteren we immers altijd volgens de lokale vereisten. Het team staat meteen voor je klaar, waar je ook gevestigd bent. 

Leveranciers als partners
Mennens werkt enkel samen met topproducenten. De meeste relaties bestaan al decennia lang. Voor onze klanten betekent dit een garantie voor uiterst kwalitatieve producten. Plus systemen die voldoen aan alle wettelijke eisen en veiligheidscriteria. Daarbij blijven onze adviseurs op elk moment verzekerd van een gespecialiseerde ondersteuning. 

Veiligheid staat altijd voorop 
Hijsen en heffen zijn per definitie risicovolle activiteiten. Mennens brengt alle risico's zo goed mogelijk in kaart, zodat we er zoveel mogelijk kunnen uitsluiten. Hiervoor werken we nauw samen met klanten: niet vanop kantoor, maar vanuit de kennis en ervaring op de werkvloer.  

Oog voor kosten
Als bedrijf behouden we nauwlettend het overzicht op de kosten en het rendement. Bij Mennens tref je geen luxe-investeringen of enorme overheadkosten. Een basisattitude die je makkelijk terugvindt in onze dagelijkse dienstverlening. 

Deskundig maakt kundig
De wereld verandert, dus evolueren we graag mee. Mennens investeert veel tijd en geld in de opleiding van medewerkers. We beschikken over een eigen interne bedrijfsopleiding een laten bovendien medewerkers regelmatig cursussen en opleidingen volgen. Daarnaast zijn de diverse Mennens-vestigingen stuk voor stuk ISO 9001-, ISO 14001-, EKH- en VCA**-gecertificeerd. 

Kennis delen met klanten
Een uitstekende voorlichting is essentieel om mensen op risico's te wijzen. Daarom organiseert Mennens lezingen en cursussen over onder meer valbeveiliging en hijsveiligheid op de werkvloer. Hierbij stemmen we de training af op de bedrijfseigen situatie. 

Transscript video podcast


Interviewer (Michel): Welkom, Luc bij een nieuwe Mennens podcast. Voor jou de eerste keer. Leuk dat je er bent. We gana het vandaah hebben over Mennens België. Wat jullie er allemaal doen, waar jullie voor staan. Maar ik wil graag eerst weten wie jij bent en wat je doet.

00:00:26 Luc Willaert: Goedemorgen, Michel. Ik ben Luc Willaert. Ik werk al 29 jaar bij het bedrijf en sinds drie jaar ben ik managing director bij Mennens Belgium.

00:00:38 Interviewer (Michel): Wat doet Mennens Belgium, specifiek in België?

00:00:41 Luc Willaert: Wij verkopen en installeren hijsmaterialen. 50% van onze omzet is staalkabel. Maar we breiden ook flink uit op het gebied van rolbruggen, monorials, zwenkkranen en dergelijke. De meer technische producten is iets dat in opmars is.

00:01:00 Interviewer (Michel): Ik heb eerder een podcast opgenomen met een collega van jou, Tim. Die had het over spreaders en hijsbalken. Daar doen jullie ook veel in naast rolbruggen.

00:01:09 Luc Willaert: Wij proberen altijd toegevoegde waarde te leveren. Iedereen kan iets kopen op een webshop dat standaard van de plank komt. Dat hebben we uiteraard ook. Het grotendeel van wat we doen zijn echt specifieke dingen waar mensen heel veel advies voor nodig hebben. En niet die dingen die zomaar van de plank komen.

00:01:29 Interviewer (Michel): Oké, dus echt maatwerk. Advies?

00:01:32 Luc Willaert: Maatwerk, advies, eigenlijk de meer technische producten. Staalkabel is daar een mooi product van maar ook alle technische producten zoals elektrische takels. We hebben ook inox webnet en dergelijke meer. Te veel om op te noemen.

00:01:45 Interviewer (Michel): Heel veel dus. Op welk gebied zie je dat onderscheid ten opzichte van andere partijen die dat ook doen voor Mennens?

00:01:52 Luc Willaert: Juist dat stukje toegevoegde waarde maakt ons uniek in de markt. Wij willen niet zomaar iets verkopen aan een klant. Ook niet het duurste product. We zoeken naar het meest geschikte product voor de toepassing die de klant heeft. Dat is in feite wel een heel groot onderscheidend aspect.

00:02:13 Interviewer (Michel): Wat zijn daarbij de sterke punten?

00:02:15 Luc Willaert: De sterke punten zijn dat we heel veel tijd besteden aan de opleiding van onze mensen. Wj willen echt specialisten hebben. Uiteraard heb je ook de gewone

standaardproducten, maar mensen kunnen ook bij ons terecht als ze echt specifieke vragen hebben.

00:02:30 Interviewer (Michel): Oké. Geldt dat dan voor bestaande bouw of voor nieuwbouwprojecten? Wat komt het meeste voor?

00:02:37 Luc Willaert: Ik moet misschien eerst even zeggen wat de verschillende onderdelen in ons bedrijf zijn. We hebben dus de handelsafdeling verkoop. Daar zit ook staalkabel in, waar je veel kennis over hebt. Dan heb je langs de andere kant ook nog rigging. Dat zijn de mensen die bij ons de inox webnetten gaan plaatsen die ook kabels gaan inscheren, bijvoorbeeld op straddle carriers gaan monteren, op havenkranen gaan monteren en dergelijke meer. Dan heb je ook nog de technische dienst. Dat is bij ons de dienst die zorgt voor onderhoud van producten die wij geleverd hebben, maar ook van producten van andere leveranciers en die ook de nieuwbouw doen. Dus nieuwe rolbruggen, nieuwe kolomzwenkkranen en dergelijke meer.

00:03:21 Interviewer (Michel): Oké, helder. Aan wat voor soort type klanten moet ik denken?

00:03:26 Luc Willaert: We werken enkel business-to-business uiteraard. Daar zitten we zowat overal. We leveren aan de grote haven klanten. We leveren aan bijvoorbeeld ArcelorMittal, een metaalbedrijf. Wij bijvoorbeeld leveren ook aan Pfizer. We hebben ook meegewerkt aan de uitbreiding van hun lijnen toen dat ze de vaccins moesten maken voor corona. Dus we zitten echt overal in de industrie.

00:03:51 Interviewer (Michel): Overal. Wat voor soort type vraag of wat voor behoeften hebben deze partijen? Hebben deze klanten? Waar komen ze bij jullie mee aan?

00:04:01 Luc Willaert: De meeste klanten willen uiteraard dat ze hun corebusiness zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Zonder dat ze zichzelf moeten inwerken in materies zoals bijvoorbeeld producten van hef en hijs. Dat proberen wij uit hun hand te nemen. Wat ook een belangrijk aspect is, is dat het producten moeten zijn die goed van kwaliteit zijn. Dus producten die een langere levensduur hebben, zodanig dat ze hun productie ongestoord kunnen verderzetten voor een langere tijd. Ze moeten ook sustainable zijn. Dat is in de groep heel belangrijk. We zitten in een Zweedse groep die overkoepelend is en die benadrukken echt wel dat sustainable aspect van wat we doen. Samenvattend moet de kwaliteit goed zijn, maar afgestemd op de noden van de klant. Het moet sustainable zijn en ze moeten ons kunnen bereiken voor advies, zodanig dat de klant zich kan concentreren op zijn corebusiness en dat wij zorgen voor al de rest op het gebied van hef en hijs.

00:05:03 Interviewer (Michel): Sustainable, dat is uiteraard een belangrijk onderwerp. Is dat ook echt een nood vanuit de klantvraag?

00:05:10 Luc Willaert: Dit is een nood vanuit de klant, maar het leeft nog niet 100%. Er is natuurlijk ook het aspect geld. In heel veel gevallen zijn die sustainable producten wel iets duurder, maar we merken wel dat er meer en meer aandacht wordt besteed aan dergelijke dingen. Wijzelf zitten in de voorlinie, zo heeft onze groep beslist om rolstoppen op de markt te brengen die worden gemaakt van gerecycleerde petflessen. We zijn ook bezig met projecten om te kijken of we rolstoppen en hijsbanden gebruikt kunnen terug leveren aan een firma in Polen die ze dan zal recycleren. We zijn echt wel heel erg bezig met die zaken.

00:05:58 Interviewer (Michel): Dat is een mooi ontwikkeling. Je zei net dat je al 29 jaar werkt bij Mennens en nu drie jaar als eindverantwoordelijke. Wat is je mooiste project geweest?

00:06:08 Luc Willaert: Er zijn heel veel mooie projecten en ik kan er niet zomaar iets uit uitpikken.

00:06:15 Interviewer (Michel): Maar ik denk dat geen enkel project hetzelfde is. Er is iedere keer een andere locatie, een andere toepassing.

00:06:20 Luc Willaert: We zitten in zoveel verschillende zaken. Ik ben enorm trots op het feit dat we bijvoorbeeld heel veel staalkabel kunnen leveren voor ship-to-shore, waar we ook actief met die klanten werken om ervoor te zorgen dat die kabels zo lang mogelijk meegaan. Dat is wel financieel voor ons een nadeel, maar voor ons is het belangrijk dat we een relatie op lange termijn met die klanten kunnen uitbouwen. Dan gaat het er niet over dat we proberen om op korte termijn veel geld te verdienen. Neen, wij willen echt actief meewerken en daar ben ik bijzonder trots op: dat het bijvoorbeeld bij die haven klanten gelukt is en dat die dat ook appreciëren. Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan onze inox webnet projecten, de bruggen die de Vlaamse overheid kunstwerken noemt en daar dragen wij ons steentje aan bij. We hebben ook - en dat weten veel mensen niet - de railing van fietsen door de bomen gemaakt. Heel veel klanten of mensen gaan in feite in contact komen met wat wij doen zonder het echt te beseffen.

00:07:22 Interviewer (Michel): Mooi! Interessant. Ik weet zelf nu wat meer over Mennens België. Ik hoop de kijker ook. Heb je nog tips of advies? Waar kunnen ze terecht?

00:07:34 Luc Willaert: Voor al uw zaken op gebied van hef en hijs contacteer Mennens Belgium. Wij zijn gewoon de beste voor die dingen. Dat is mijn advies dat ik kan geven.

00:07:42 Interviewer (Michel): Mooi advies. Daarmee sluiten we deze podcast af. Dankjewel!

00:07:46 Luc Willaert: Dank u wel, Michel. Tot de volgende keer.