Een werklast wordt alleen omhoog gebracht door heffen, als hijsen geen optie is. Maar 1 op de 20 verticale bewegingen wordt verricht door heffen. En hier zijn goede redenen voor: heffen duurt langer, is complexer en gevaarlijker.


Veiligheid = stabiliteit

Op het moment dat je een last heft met hydrauliek, ben je afhankelijk van de stabiliteit van de cilinders. Is de ondergrond zacht of onregelmatig? Dan staan de cilinders niet horizontaal. Dan komt de extreem zware last scheef te staan, met het risico dat de last van de cilinders afvalt. Met alle gevolgen van dien.

Jouw hydrauliekexpert

 Heffen met hydrauliek is een veilige manier om te heffen, mits een ervaren persoon de pomp bedient én het gereedschap wordt geïnspecteerd. Mennens neemt jou dit graag uit handen.

Daarnaast bieden we toolboxtrainingen als voorlichting en opleiding. Bij iedere Mennens-vestiging werken hydrauliekexperts, speciaal opgeleid en gecertificeerd door Holmatro. Deze specialisten assisteren je graag.

Zelfs als de ondergrond vlak en stevig is, kan de last alsnog scheef komen te staan. Is één kant van de last bijvoorbeeld lichter dan de andere kant? Dan gaan de cilinders aan de lichte kant sneller omhoog dan de cilinders aan de zware kant. Olie zoekt namelijk de weg van de minste weerstand. Een oplossing is om meer olie toe te voegen aan de cilinders die de zware kant van de last tillen. Je verdeelt dan de oliestromen dusdanig dat de last over alle cilinders gelijkmatig omhoog gaat.

 

Stabiliteit is moeilijk te peilen

Ben je met hydraulische cilinders een last aan het verhogen? Dan is het lastig om te zien of de cilinders allemaal even snel omhoog komen. Bij het hijsen van lasten merk je het sneller als de last scheef hangt én je kunt er makkelijker op anticiperen. Ook dit is een punt om rekening mee te houden.

 

Veiligheid rondom de hydrauliekslang

De aandachtspunten tijdens het heffen zitten niet alleen in de cilinders. Werk je bijvoorbeeld met een beschadigde hydrauliekslang of met een slang die de oliedruk minder goed aankan? Dan bestaat de kans dat de slang klapt. En door de druk spuit de olie uit de slang met een kracht van 720 bar. Daarnaast penetreert deze oliestraal 33 cm in zacht weefsel, bijvoorbeeld een hand of een been. Met alle gevolgen van dien, want het lichaam kan olie niet afbreken.

Daarom is het van essentieel belang om de hydrauliekslang tijdig te controleren op zwakke punten of beschadigingen.

 

Jaarlijkse inspectie en beproeving

Sinds een aantal jaar is het verplicht om hydraulisch hefgereedschap (pomp, slang én cilinders) jaarlijks te laten inspecteren. 

 

Veiligheid door ervaring

Door alle aandachtspunten is heffen met hydrauliek alleen aan te raden als de desbetreffende persoon er veel ervaring mee heeft. Daarom wordt het heffen met hydrauliek vaak uitbesteed aan organisaties of experts die erin gespecialiseerd zijn. Willen medewerkers zelf leren heffen met hydrauliek? Dan worden ze eerst getraind door Holmatro, producent van hydraulische gereedschappen. Degene die aan het heffen is, werkt dan met een control panel, waarmee de druk achter iedere cilinder geregeld kan worden. Om er zo voor te zorgen dat iedere cilinder even snel omhoog gaat.

Kennisdossier Veilig Hijsen

Hijsgereedschappen en -middelen correct gebruiken. Lasten aanslaan. Controle, inspectie en keuring. Hoe doe je dit veilig en verantwoord?