Jouw vangnet voor inoxprojecten

Al ruim 15 jaar vertegenwoordigt Mennens Jakob Rope Systems het allerbeste op het gebied van RVS toepassingen. Tot de vele duurzame oplossingen behoren inoxkabels met alle denkbare eindverbindingen, stangen, systemen voor begroening, webnetten,...

Maar Mennens werkt ook complete projecten op maat uit. Deze gezamenlijke expertise zorgt ervoor dat we voor vrijwel elke uitdaging en situatie een antwoord kunnen bieden.

Voortreffelijk geschoolde montageploegen

Elk specifiek RVS project draait om innovatie, functionaliteit en esthetiek, met blijvende aandacht voor de Zwitserse kwaliteit. Om duurzaamheid en professionaliteit op elk moment te garanderen, werken we nauwgezet samen met installateurs en ontwerpbureaus. Mennens beschikt zelfs over eigen hoogwaardige montageploegen die we inzetten voor de installatie van inoxkabels en webnetten. 

Mennens podcast: Jakob Rope Systems, jouw vangnet voor inoxprojecten

Lieven Somers, projectingenieur bij Mennens Belgium heeft het in deze videopodcast over Jakob Rope Systems.

Voorbeelden van inoxprojecten

Helikopterplatform


Webnetten gebruiken we niet alleen als architecturale blikvanger, maar ook als eersteklas valbeveiliging.

Dierentuin


  • Mennens leverde een webnet van 2.720 m² (maasgrootte van 30 x 30 mm en 1,5 mm diameter) voor de Savanne in de Zoo Antwerpen: zo vertoef je dichter bij de kudde Kaapse buffels en 250 verschillende vogelsoorten.
     
  • Webnet in de tuin van het nieuwe leeuwenverblijf in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp.

Liège Trilogiport


Liège Trilogiport is de eerste Belgische en derde Europese binnenhaven (19 miljoen ton in 2012). Mennens plaatste een stevige reling met inoxwebnetten

Nieuw scoutshuis in Antwerpen


Tijdens de renovatie van het nieuwe scoutshuis in Antwerpen veranderde brandtrap in een echte blikvanger, want we plaatsten liefst 380 m² inoxwebnetten (maasgroote van 80 x 141 mm en 2 mm diameter).

Transscript podcast


00:00:06 Michel: Welkom bij deze Mennens podcast. Lieven, leuk dat je er bent. Vandaag gaan we het hebben over jouw specialisme. Dat is RVS webnet, als ik het goed heb, van Jakob, een leverancier van Mennens België. Maar allereerst, wie ben je en wat doe je?

00:00:27 Lieven: Goedemorgen Michel, ik ben Lieven Somers, projectingenieur bij Mennens Belgium. Ik werk al een achttiental jaar bij Mennens als medewerker intern sales. Plots kwam de opportuniteit om alle materialen van de firma Jakob, een Zwitserse firma, te verkopen bij Mennens. Toen bleek dat er een deel van dat materiaal geplaatst kon worden, het inox staalkabelnet. Webnet dat geplaatst wordt in tal van toepassingen: bruggen, wegen, parkings, gevangenissen. Altijd in architecturale projecten. Elk jaar opnieuw verwonderd in welke projecten dat allemaal wordt toegepast.

00:01:14 Michel: Kun je wat projecten noemen? Haal het maar gelijk even--

00:01:18 Lieven: Gevangenisgebouwen die worden ingericht als doorvalbeveiling, zodat gedetineerden worden afgeschermd van de bewakers. Schoolgebouwen, treinstations, nieuwe fietsbruggen, autobruggen, heliplatforms, museums.

00:01:39 Michel: Is dat een specifieke vraag van de klant? Of is het een bepaalde behoefte en jullie adviseren dan om daar een webnet te plaatsen.

00:01:47 Lieven: Het is een product dat door architecten wordt gewaardeerd en dat door architecten wordt voorgeschreven in de lastenboeken. Ze zien dat als duurzaam product, een product dat in het oog springt door zijn onopvallendheid. Het kan heel grote accenten geven aan eyecatchers en toch artistiek mooi zijn zonder echt op te vallen. Je maakt een brug mooier door 'less is more' zeggen veel architecten. Je accentueert de brug en niet de leuning. Maar ondertussen is hij wel veilig en toch heel fijn afgewerkt.

00:02:26 Michel: Heel belangrijk aspect, hij is veilig.

00:02:28 Lieven: Ja, absoluut. Het is een product dat uniek in de wereld is, omdat het ook geattesteerd is als doorvalbeveiliging. Het mag gebruikt worden als borstwering, het mag gebruikt worden als valbescherming, het mag gebruikt worden als opvangnet zelfs voor zelfmoordpreventie. Het is geattesteerd Zwitserse makelij met Duitse attesten erbij. Daarin zijn we uniek.

00:02:50 Michel: Het blinkt ook vaak heel mooi. Verschil met een normaal net.

00:02:54 Lieven: Het inox blinkt inderdaad, zeker als het in open ruimte wordt gebruikt. Het kan ook gekleurd worden, en zwart gekleurd worden zoals we het gebruiken in zooprojecten. In

zooprojecten wordt het dikwijls gebruikt om de dieren af te schermen van het publiek. Daarin wordt het zwart gekleurd om de dieren niet te verblinden.

00:03:15 Michel: Door zonlicht, oké, helder. Zo'n aanvraag van een klant, of samen met de klant kom je tot de conclusie: wij adviseren webnet. Hoe gaat zo'n project verder?

00:03:28 Lieven: Meestal moet ik de klant overtuigen dat wij de kennis hebben over de product. Dat wij hen de zorgen uit hun handen kunnen nemen door de offerte te maken all inclusive, met een vaste prijs, een montageprijs inclusief de materialen. Ik adviseer hen hoe dat product moet worden opgehangen aan de bepaalde omtrekstructuren. Zijn dat kabels, zijn dat buizen? Ik moet hen wegwijs maken. Ik sta erop om afspraken te maken, zowel met de eindklant als met de architect als met de betrokken staalconstructeur. Meestal is er een staalconstructeur betrokken die de primaire staalstructuur moet maken waaraan ons net wordt gehangen. Als die coördinatie goed loopt, kunnen wij zorgeloos voor hem dat net ophangen en dan heeft hij er verder geen omzien naar. Dan is hij blij met het resultaat.

00:04:25 Michel: Pleeg je ook onderhoud op een dergelijk webnet?

00:04:28 Lieven: Het net is enorm duurzaam. Uiteraard moet het eens gereinigd worden als het in een vuile omgeving zou worden toegepast, maar dat is het eigenlijk niet. Er gebeurt geen onderhoud op. De enige schade die we merken is dat er een auto van een brug rijdt of als er een brommer in een--

00:04:46 Michel: Dat houdt het net tegen. Ja, begrijpelijk.

00:04:48 Lieven: Dan is er een beetje schade.

00:04:52 Michel: De samenwerking met Jakob, al vijftien jaar. Kun je daar wat over zeggen?

00:04:58 Lieven: Die is ongelooflijk familiaal. We hebben daar onze eigen aanspreekpersonen. Een heel duidelijke cleane organisatie die afspraken nakomt zoals geen ander. We hebben een ongelooflijk marketingapparaat waardoor het product wereldwijd bekend wordt en automatisch in lastenboeken verschijnt. Het zijn Zwitsers, dus wat ze zeggen is wat ze doen.

00:05:25 Michel: Zoals met horloges, Zwitserse makelij.

00:05:27 Lieven: Absoluut.

00:05:28 Michel: Zijn er nog verschillende toepassingen qua webnet? Qua dikte of--

00:05:33 Lieven: Ja absoluut. Er zijn enorm veel uitvoeringen in het staalkabelnet. Je hebt dunne

diameters van kabel, samengehouden door hulsjes om daar een mazenstructuur van te maken. Die mazenopeningen kunnen van heel klein naar heel groot gaan. Er zijn verschillende toepassingen. In leuningen boven spoorwegen moeten dat hele kleine marges zijn zodat mensen niet aan die hoogspanningskabels kunnen komen. In parkinggebouwen mogen die iets groter zijn. De toepassingen variëren. De netten kunnen gebruikt worden in kooien voor in zoo-toepassingen, maar ook in groengevels. Een erg hot topic op deze moment. Alle nieuwe gebouwen in België en zelfs Noord-Europa moeten voorzien worden van een groengevel als ze een bepaalde oppervlakte hebben. Dan kunnen wij een gevel voorzien van zulk net om planten te laten groeien. Dat is een eigen podcast waard.

00:06:29 Michel: Die gaan we de volgende keer doen. Helder verhaal. Even als afsluiting. Wanneer adviseer je webnet? De klanten kijken, wanneer adviseer je het?

00:06:43 Lieven: Als de klant een project wilt realiseren met een hoog architecturaal gehalte. Als de klant zeker wil zijn dat hij nadien geen zorgen meer heeft, dat hij geen Chinees net plaatst, dat hij geen kippendraadnet plaatst, dan nemen wij over.

00:07:01 Michel: Volledig veilig. Waar kunnen ze terecht?

00:07:06 Lieven: Ze kunnen terecht op onze website. Er zijn al promotiefilmpjes gemaakt hoe wij zulke netten plaatsen en hoe wij te werk gaan. Daar staan ook mijn contactgegevens. Ter plaatse en via de sociale media zijn wij ook bereikbaar.

00:07:20 Michel: Perfect! Dankjewel voor deze podcast.

00:07:22 Lieven: Graag gedaan!