Alles wat je moet weten over lasten

In de hijs- en hefwereld bestaan verschillende vormen van lasten. Zo is er de working load limit, proofload, manufacture proofload en minimum breaking load. In dit artikel zetten we ze op een rij en vertellen we wat je erover moet weten.

 

Working load limit

De working load limit (WLL) staat gelijk aan de werklast van een hijs- of hefmiddel. Deze last staat dan ook aangegeven op het middel en je bent als gebruiker verplicht je hieraan te houden. De werklast hangt voor een groot deel af van de manier waarop je de last aanslaat.

Meet weten?

Bij Mennens adviseren we je graag over de juiste toepassing voor jouw situatie.

Proofload

De proofload, ofwel proeflast, verschilt per categorie hijsmiddel. Werk je bijvoorbeeld met oogbouten en hijskettingen, dan staat de proofload op 200 procent. Dit betekent dat ze bij een beproeving worden blootgesteld aan 200 procent van de working load limit. Bij evenaars staat de proofload dan weer op 150 procent. Het hijsmiddel mag dan niet blijvend vervormen en moet dus na de belasting terugkomen in dezelfde staat.
 

Manufacture proofload

De manufacture proofload wordt uitgevoerd door de fabrikant. Zij gaan daarbij nog een stapje verder dan wij bij de gebruikelijke proofload. Zo gaat de manufacture proofload bij kettingwerk tot 250 procent. Zo worden de hijsmiddelen dus extra belast met nog eens 50 procent van de werklast.

 

Minimum breaking load en gebruikersfactor

De minimum breaking load hangt nauw samen met de gebruiksfactor. Als we bijvoorbeeld een hijsketting nemen met een gebruiksfactor van 4. Dan houdt dit in dat een ketting die geschikt is voor 1.000 kilo, tot minimaal 4.000 kilo belast kan worden tot deze breekt. Tot de 4.000 kilo mag de ketting vervormen, maar absoluut niet breken. Het ligt aan het type hijsmiddel welke gebruiksfactor geldt, en daardoor automatisch wat de minimum breaking load is. Lees hier meer over in het artikel over de minimum breaking load en gebruikersfactor.

Kennisdossier Veilig Hijsen

Wat is ervoor nodig om veilig te kunnen hijsen en heffen? Dit én meer lees je in ons kennisdossier Veilig Hijsen.