NDO op hijsmiddelen

Eén keer per jaar dient een hijsmiddel geïnspecteerd en gekeurd te worden. Naast een beproeving, is een mogelijke manier om dit te doen een NDO of niet-destructief onderzoek. Binnen deze dienst controlen we componenten van hijsmiddelen op eventuele haarscheuren die met het oog niet zichtbaar zijn, of die zich net onder de oppervlakte van de staal bevinden.

We doen dit door een contrastvloeistof op het materiaal te zetten en het te magnetiseren door middel van een oplossing met ijzervijlsel. Op deze manier worden de scheuren zichtbaar. 

Niet-destructief onderzoek heeft als doel om ongevallen te vermijden. Een scheur kan namelijk een groot risico inhouden voor iets dat belast gaat worden.

NDO op staalkabels

Ook een staalkabel vereist regelmatige controle op de kwaliteit in verhouding met levensduur. De ene staalkabel op dezelfde installatie, bij hetzelfde gebruik, gaat enkele weken mee. Terwijl een andere misschien wel één jaar of twee jaar meegaat.

Een mogelijke controle op een staalkabel is een NDO, Niet-Destructief Onderzoek. Hierbij wordt een klem rond de staalkabel geplaatst waardoor we binnen de kabel kunnen kijken en signaleren of er blijk is van slijtage of draadbreuken. In tegenstelling tot een destructief onderzoek, waarbij beschadigingen van het object plaatsvinden, kan een NDO op het gehele object plaatsvinden of lokaal een controle uitvoeren. Naast de inspectie zelf adviseert Mennens ook rond kabelconstructie.

Vraag een NDO online aan

Neem contact met ons op voor meer informatie. Onze experts helpen je zo snel mogelijk verder. 

Bekijk de Mennens Video Podcast 'Nader onderzoek NDO, Laboratorium onderzoek plus advies 


Veilig werken is essentieel als je met hef- en hijsmateriaal werkt. Tijdens een visuele inspectie controleren we het hijsmaterieel op conditie en eventuele gebreken.

Een jaarlijkse inspectie is zelfs verplicht. Mennens voert alle (verplichte) inspecties en keuringen van hijsmateriaal uit en zet veiligheid voorop. 

Michel de Vos in gesprek met Frits van Boetzelaer, productspecialist staalkabel.

Videotransript Podcast 'Nader onderzoek NDO, Laboratorium onderzoek plus advies


Michel:
Welkom in deze podcast Frits.

Frits:
Dank u wel.

Michel:
We hebben het vorige keer gehad over inspecties van staalkabel – en dat was met name visueel, zijn er ook nog andere vormen?

Frits:
Dat zijn er zeker! Naast het inspecteren, adviseren we ook. En bij het adviseren daar komen andere vragen naar voren om de levensduur van de kabel te verlengen. Nou, zoals je weet zijn er heel veel verschillende kabelconstructies. De ene kabel op dezelfde installatie, bij hetzelfde gebruik, die gaat enkele weken mee. Terwijl de andere misschien wel een jaar of twee jaar meegaat. En daar komen regelmatig vragen over. En dan moeten we eerst een kabel, een bestaande kabel analyseren. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.
 
Dat kun je een via een NDO onderzoek, een niet destructieve onderzoek. Dat is een soort klem of magneet om een kabel heen en daar kun je dus binnen de kabel kijken of daar slijtage of een aantal draadbreuk gesignaleerd zijn. Want die kabel die draait over één of meerdere schrijven. Een bepaald stuk passeert meerdere schrijven en het ander stuk weer minder schrijven. Dat gedeelte wat de meeste buigingen maakte. Dat zal ook het meeste draadbreuk vertonen. Nou, dat kun je met een NDO apparaat kun je dat onderzoeken.
 
Het mooiste is om zo'n apparaat dan bij installatie daarop te zetten en na verloop van tijd dat te herhalen. Inmiddels zijn er ook mogelijkheden dat je een apparaat erop laat zitten en dat je zelfs op afstand kunt kijken voor liften zijn ze daar ver mee gevorderd om gewoon op afstand een installatie te kunnen zien. Daar moet wel bij opmerken dat het een NDO onderzoek niet alleen kan plaatsvinden. U zult daarnaast ook altijd periodiek, visueel moeten kijken. Maar in een aantal gevallen halen we zo'n kabel dan van installatie af en die nemen we daarmee naar ons laboratorium binnen onze vestigingen, wij in een laboratorium in Dongen. Daar kunnen we de kabel dus ook van binnen bekijken en kijken wat er gebeurd is en wat we daar signaleren en daarbij een andere aan de andere kabel constructie kiezen.
 
We maken ook rapporten. We maken regelmatig rapporten, waarin een advies geven voor een andere kabel constructie. En dat kan je dan ook proefondervindelijk gaan inzetten en in een aantal andere gevallen doen we dat ook op basis van no cure, no way. En dan ja, dan is het voor zowel voor de klant als voor Mennens een win-win situatie. Waarin wij proberen een relatie op te bouwen met de klant. Ik zeg altijd eenmalig iets verkopen aan de klanten, niet zo moeilijk, je wil daar een stukje continuïteit wil je daar borgen, en daarin kan het kabel advies kan een belangrijke rol zijn.

Michel:
Dus bij twijfel rondom een visuele inspectie zet je NDO in?

Frits:
In een aantal gevallen kan het, het hangt helemaal af van wat voor een beeld je krijgt. Je moet je goed realiseren dat de meeste kabel worden afgelegd als gevolg schade en dan bedoelen we invloeden van buitenaf. Dat is 80 procent ongeveer en dus 20 procent haalt zijn levensduur. Nou, in die 20 procent, daar kun je verder met met speciaalkabels, want daar daar krijg je winst winst behalen. In een aantal gevallen, nou eigenlijk altijd, koop je dan een duurdere kabel. Maar die levensduur is langer en scheelt je elke keer monteren de scheelt je ook een keer stilstand. Dus als jij in de continubedrijf werkzaam bent, waar de kabel toegepast wordt, is dat juist van belang.

Michel:
Zo’n NDO device, is dat het beste bruikbaar in moeilijk bereikbare locaties? Of kun je dat feitelijk voor iedere staalkabel doen? Of wordt het dan een beetje duur?

Frits:
Nou dan wordt het duur. Het is niet goedkoop, laten we dat vooropstellen. Maar daar waar van belang is dat je een maximale levensduur bereikt. Dan zie je continuïteit! Dus installatie die eigenlijk 24 uur per dag moet draaien. Laatst hadden we dan installatie, bent distributiecentrum van Albert Heijn daar waar de orders worden gepikt? Ja, daar is van belang dat ie installatie draait. Nou, daar zou je zo’n NDO apparaat kunnen installeren, maar ze zijn andere industrieën waar het van belang is.

Michel:
Ja, want een uitval van een kraan of een breuk van een staalkabel. Dat zorgt ervoor dat de dienstverlening van een klant stop staat.

Frits:
Absoluut en de klanten weten dat ze moet wisselen. Maar doet dat liefst geplant. Dat is voor de klant beter en dat is voor ons ook beter. Dat we het kunnen plannen.

Michel:
Nou, interessante een NDO. Dank je wel! Nog aanvullende vragen of nabranders?

Frits:
Die NDO apparatuur leveren we ook. Daar kunnen we desgewenst ook bij assisteren. We hebben een zustermaatschappij die dat kan verzorgen.

Michel:
Dank je wel.

NDO online aanvragen

Of wil je meer info over de inspectie en keuring van staalkabels? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.