Staalkabels zijn er in oneindig veel soorten en maten. Wordt het 6 of 8 strengs? Blank of verzinkt? Langslag- of kruisslag? Wel of niet draaivrij? Wel of niet verdicht? En welke eindverbinding kies je? Elke toepassing vraagt om een specifieke aanpak.  Laat je adviseren door onze experts.

Ben je betrokken bij de realisatie van een installatie? Laat je tijdig informeren over de juiste keuze van de staalkabel. Dan gaan we samen in overleg om er voor te zorgen dat de juiste staalkabel bijdraagt aan een continu bedrijfs- of productieproces. En dat de kabel optimaal presteert in de specifieke situatie. 

 

Advies bij engineering 


Onze experts beschikken over jarenlange kennis en expertise in staalkabeltoepassingen. Zij verdiepen zich in de constructie of installatie, de omgeving waarin de staalkabel wordt gebruikt en de omgevingsfactoren waaraan de staalkabel wordt blootgesteld. 

Zij kennen de normen en weten welke staalkabel voor welke toepassing het meest geschikt is. Wij staan je graag terzijde tijdens de engineering en adviseren je o.a. over:

Specifieke wensen?

Laat je informeren. Bij Mennens assembleren we de staalkabels zo gewenst volledig op maat. Zodat de staalkabel bijdraagt aan het beoogde resultaat. Bekijk ons assortiment of neem contact met ons op! 

Bekijk de Mennens Video Podcast 'Kies de juiste staalkabel voor elke toepassing' 


 

[hubspot]

 

Meer weten


 

Video transcriptie Podcast


00:00:06 Michel: Welkom bij een nieuwe Mennens podcast. We gaan het vandaag hebben over staalkabel, met name over welke kabel gebruik je in welke toepassingen. Tegenover mij zit Tim. Jij gaat ons meer vertellen over een onderzoeksrapport. Wat voor type kabels zijn er? Wanneer heb je wat nodig? Stel jezelf even voor.

00:00:28 Tim: Goedemorgen Michel. Ik ben Tim. Ik werk bij Mennens België sinds een viertal jaar. Mijn taak is Internal Sales Engineer met specialisatie in staalkabels. Dus ook een beetje productspecialisme in staalkabels.

00:00:47 Michel: We gaan het nogmaals hebben over het type staalkabel, voor welke toepassingen je die gaat gebruiken. Kun je wat meer vertellen over hoe dat in zijn werk gaat?

00:00:58 Tim: Elke toepassing of elke machine vraagt een bepaald type staalkabel. Bij bestaande installaties is het vaak de bouwer van de machine die bepaalt welk soort type staalkabel er op zijn machine terechtkomt. Het kan gebeuren dat bij einde levensduur van de staalkabel, een bepaalde staalkabel die de fabrikant voorschrijft, niet voorradig is. Dan moet er afgeweken worden van het kraanboek en moeten we op zoek gaan naar wat wel beschikbaar is en wat kan werken in de specifieke toepassing van de klant.

00:01:39 Michel: Wanneer weet je welk type kabel je nodig hebt?

00:01:42 Tim: Eerst en vooral kijken we naar de grote onderverdelingen. Je hebt twee grote types. Je hebt de draaivrije kabels en je hebt de niet-draaivrije kabels. Bij elk type kabel staat duidelijk welke toepassing het is, dat is de eerste grote onderverdeling. Bij niet-draaivrije kabels heb je de zesstringskabels, de achtstringskabels, tienstringskabels. Bij die onderverdeling heb je ook keuze tussen links en rechts. Er zijn enorm veel smaakjes mogelijk.

00:02:14 Michel: Enorm veel smaakjes hoor ik al.

00:02:17 Tim: Het is handig om de installatie te kennen en de huidige situatie in kaart te brengen.

00:02:24 Michel: Hoe begint zoiets? De klant komt met een vraag. Hoe begint het?

00:02:31 Tim: De kabel moet vervangen worden, hetzij om opnieuw op stock te zetten bij de klant als ze die op voorraad hadden, ofwel dat hij nabij einde levensduur is, dat hij afgekeurd is door een EDTC of dat er opmerkingen komen en dat de klant zich moet gaan voorbereiden op een kabelwissel. Dan contacteert die ons. Hebben we de specificaties of kabelattesten van de huidige kabel, is het evident. Dan bied je gewoon die kabel aan. Ontbreken die, dan gaan we in overleg met de klant, proberen we aan de hand van beeldmateriaal de toepassing te achterhalen en zo advies te geven welke staalkabel gebruikt kan worden.

00:03:19 Michel: Krijgt de klant daarvan een rapport? De montage doen jullie ook. De installatie van de kabel weer opnieuw--

00:03:25 Tim: We hebben de mogelijkheid om de montage ook te doen. Dat is een ander team bij onze projectdienst die zich daarover ontfermt. Het inscheren van kabel is een vak op zich. Die zijn daarin gespecialiseerd. We kunnen ook types van kabel wisselen. Als de klant niet tevreden is van de standleiding bijvoorbeeld, als die merkt: ik moet te veel kabels gaan wisselen, kunnen ze in overleg met ons het volgende bekijken. Zijn er andere types kabel mogelijk voor die toepassing om een langere levensduur te hebben, of een veiligere levensduur te hebben, die meer waarschuwt ik ben op einde levensduur, om zo geen onvoorspelbare situaties van kabelbreuken te gaan verkrijgen. Oude types kabel die van de installatie komen, kunnen ook naar ons komen en kunnen wij onderzoeken, hetzij niet-destructief met een MRT toestel, of destructief op een trekbank gaan zetten of gaan opendraaien en kijken wat is de situatie van de kabels die afgelegd zijn. Als je dat met enige regelmaat doet van eenzelfde type kabel op eenzelfde installatie, kan je een beter beeld krijgen van hoe verslijt mijn machine de kabel en kan je meer voorspellingen gaan doen. Dan krijg je wel een rapport.

00:05:05 Michel: Jij noemt MRT. Kan je daar wat over vertellen, waar het voor staat en wat het is?

00:05:12 Tim: MRT is magnetic rope testing. Dat is een vorm van een NDO, een niet-destructief onderzoek. Het voordeel daarvan is dat je die onderzoeken kan uitvoeren op kabels die nog op de installatie liggen, je hoeft die niet te gaan demonteren. Of als een kabel gedemonteerd is, hoef je hem niet open te draaien en kan je zo een test gaan doen. Heb je daar een bepaalde grafiek uit en weet je perfect welke zone je beter moet onderzoeken dan anderen. Kan je heel gericht gaan.

00:05:44 Michel: Feitelijk kan een kraan gewoon doordraaien. Geen stilstand, de kabel hoeft er niet uit.

00:05:49 Tim: Klopt.

00:05:49 Michel: Helder. Het rapport gaat naar de klant, kun je daar wat over vertellen?

00:05:57 Tim: Als wij bij Mennens België een onderzoek doen, maken we daar een geheel onderzoeksrapport van met de status van de kabel momenteel. Eigenlijk moet je het zo zien. Die onderzoeken en controles zijn foto's die je neemt van een bepaalde kabel op een bepaald moment. Op het moment dat je hem opendraait, neem je daar een foto van. Op dat tijdstip is dat de staat van de kabel. Wij schrijven daar de bemerkingen in. De waarnemingen wat wij zien, documenteren wij daar ook in. We proberen zo veel mogelijk gegevens als draaiuren qua historiek van de kraan ook erin op te nemen. Vaak hebben wij niet alle

gegevens beschikbaar, vragen wij die op bij de klant. Dan is het de bedoeling wat de klant ermee wilt doen. Documenteert hij dat intern zelf, eigenlijk puur extra informatie voor hen.

00:06:49 Michel: Handig om te hebben. Ik denk dat je best wel een mooi praktijkvoorbeeld hebt van een aanvraag of een mooie kabelklus.

00:06:57 Tim: We hebben bepaalde klanten die met enige regelmaat afgelegde kabels of kabels die ze preventief afleggen, opsturen naar ons. Wij onderzoeken die en geven dan een rapport van, het is goed dat je de kabel uit dienst genomen hebt, of het is te vroeg en je kan de standtijd eigenlijk optrekken. Ik denk bijvoorbeeld aan automatische magazijnen waar geen externe dienst ze moet gaan keuren. Daar moet de klant zelf de kabels gaan controleren en bepalen, mogen ze in dienst blijven of niet? Nu doen ze dat preventief op een bepaald aantal uren, maar hoe langer ze de kabel in dienst kunnen houden hoe beter voor hen, want dan sparen ze op termijn wissels uit. Door telkens die kabels op te sturen en een beter beeld te gaan krijgen, kunnen ze die uren gelijkmatig optrekken zonder aan veiligheid in te boeten. Want ze zijn zeker.

00:08:00 Michel: Zeker van hun zaak. Mooi. Wat mij betreft sluiten we hiermee deze leuke podcast af. Dankjewel! Een laatste woord van jou? Heb je nog iets toe te voegen aan de kijker als het gaat om kabel?

00:08:14 Tim: Ik denk dat het voornamelijk van belang is als de klant met vragen zit over staalkabel of als er problemen zich voordoen op installaties of als hij wil bekijken hoe kan ik mijn staalkabel langer in dienst houden, dat ze ons contacteren. Dat wij eventueel ter plaatse komen of vanop afstand advies kunnen geven voor eventueel een ander type kabel dat meer van toepassing is op zijn installatie. We staan daar zeker voor open.

00:08:43 Michel: Mooi! Nou dan zou ik er zeker gebruik van maken. Dankjewel Tim.

00:08:47 Tim: Dankjewel Michel.

00:08:49 Michel: Tot de volgende keer.

00:08:50 Tim: Dankjewel.