Een staalkabel kan bestaan uit verschillende soorten materiaal.

 • Blank staaldraad 
  Kabels die een betrekkelijke korte levensduur hebben (minder dan een jaar) en in de regel als gevolg van schade moeten worden afgelegd (vervangen), kunnen in blank materiaal worden uitgevoerd. Blanke kabels zijn niet altijd voorradig.
   
 • Verzinkt staaldraad 
  Het grootste voordeel van verzinkt staaldraad is de betere weerstand tegen corrosie. Het zink zorgt voor een levensduurverlenging van de kabel in vochtige en corrosieve omgevingen. Daarnaast geeft het zink ook een smerende werking. 
   
 • Roestvast staaldraad (RVS)
  Roestvast staaldraad of RVS staalkabel is zeer goed bestand tegen corrosie én hittebestendig tot circa 250 °C. Maar de weerstand tegen vermoeiing is een stuk minder dan van blank en verzinkt staaldraad. 
   
 • Kunstof omspoten kern 
  In sommige staalkabels wordt de kern omspoten met een kunststof laag. Het voordeel hiervan is dat dit de slijtage tussen de kern en de buitenstrengen verlaagt. Ook is deze constructie stabieler en heeft een kabel met een kunststof omspoten kern een hoge weerstand tegen draaien om de as als gevolg van verseizing. 
   
 • Gecompacteerde of verdichte strengenEen gecompacteerde of verdichte kabel (draaivrij)
  Er bestaan ook staalkabels met gecompacteerde of verdichte strengen. Deze strengen hebben een hoge vulfactor, doordat de ruimte tussen de draden tijdens fabricage zoveel mogelijk worden opgevuld. Een gecompacteerde kabel heeft een hogere breekkracht en verhoogde weerstand tegen vernieling en schavielen. Wel is de kabel stugger en heeft deze een minder goede weerstand tegen vermoeiing bij lagere belasting. 
   
 • Gehamerde kabel
  Een gehamerde kabel is een rondere kabel dan andere kabels. Een gehamerde kabel heeft hierdoor een beter draagvlak en verhoogde breekkracht

Laat je adviseren

Je ziet: alleen al achter de samenstelling van een staalkabel schuilt een wereld aan variatie. Ben je benieuwd welke staalkabel geschikt is voor jouw toepassing? Laat je informeren. Bij Mennens beschikken we over jarenlange kennis en expertise.

Meer weten