
Wat is Hydrauliek?
Hydrauliek is een aandrijftechniek, een hydraulisch medium, dat niet samen drukbaar is, waarmee grote kracht gegenereerd kunnen worden, in verschillende drukbereiken. Ontdek hieronder de Mennens Video Podcast over dit hydraulisch medium en diens toepassingen.
Video transcriptie podcast
00:00:00
Interviewer: Dag Rob, welkom bij deze podcast. Een leuke podcast samen, Mennens en Holmatro.
00:00:08
Rob: Ja.
00:00:13
Interviewer: Wie ben je en wat doe je?
00:00:14
Rob: Rob Loonen, ik werk bijna 14 jaar bij Holmatro. Ik heb diverse functies binnen het bedrijf gehad, en op het moment verantwoordelijk voor de commerciële kant, voor onze industriële producten.
00:00:24
Interviewer: Oké. En Holmatro is specialist in hydrauliek.
00:00:26
Rob: Zeker weten.
00:00:31
Interviewer: Heb ik even ingelezen uiteraard. Wat is hydrauliek?
00:00:33
Rob: Hydrauliek is een aandrijftechniek, een hydraulisch medium, dat niet samen drukbaar is, waarmee grote kracht gegenereerd kunnen worden, in verschillende drukbereiken.
00:00:42
Interviewer: Wat is het verschil in die drukbereiking? Ik denk dat je lage en hoge druk bedoelt?
00:00:46
Rob: Ja, precies. De lagedruk is eigenlijk meer tot tot 350 bar ongeveer waar heel veel bewegingen in zitten, veel grote olie stromen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de hydraulische cilinders in graafmachines om iets aan te drijven. En de hogedruk is juist compacte bouw. Heel erg gecontroleerd toepassen van deze extreme krachten die gegenereerd worden. En dat is ongeveer de 500 tot 700 bar hydrauliek, dat is het het vakgebied waar wij ons in bevinden.
00:01:16
Interviewer: Oké, en waar komt hogedruk hydrauliek voor?
00:01:20
Rob: Er zijn heel veel verschillende toepassingen. We kunnen wel een honderdtal verschillende toepassingen benoemen, maar een aantal die de meeste mensen ook wel in kunnen beelden is bijvoorbeeld het heffen van complete bruggen en viaducten, maar ook de fundaties van windmolens op zee die geplaatst worden, maar ook in de scheepsbouw, op het moment dat ze daar aan het lossen of aan het richten zijn. De recyclingtechniek, dus het moment dat er materialen geknipt moeten worden, of ook bijvoorbeeld een trein die bijvoorbeeld uit de rails is, die dan weer opgetild moet worden en dan weer verschoven moet worden, weer terug in de rails. Dus het is een heel breed spectrum van toepassingen.
00:01:56
Interviewer: Oké, het klinkt best interessant.
00:01:57
Rob: Jazeker, ja, dat maakt het ook zo uitdagend en leuk.
00:01:59
Interviewer: Alledaagse dingen waar je niet bewust van bent, dat daar dan hydrauliek bij komt kijken. Kun je wat vertellen over de krachten van hogedruk hydrauliek? Die zullen flink zijn, denk ik?
00:02:12
Rob: Ja, absoluut. Als je hier bijvoorbeeld een glas hebt, en als je deze diameter van het glas zou bekijken, zou het ongeveer overeenkomen met als wij hier met 720 bar tegenaan duwen, met 25 ton. Om een idee te geven, bijvoorbeeld vier olifanten op elkaar gestapeld, zou je dan met zulk klein gereedschap aan kunnen sturen, of gewoon kunnen laten bewegen, dus omhoog op kunnen tillen.
00:02:34
Interviewer: Zo dan, vier olifanten.
00:02:36
Rob: Ja, precies, ja.
00:02:38
Interviewer: Er zitten dus veel risico's aan vast, aan hydrauliek. Wat voor risico's? Waar moet ik aan denken?
00:02:43
Rob: Ja, de risico's zijn met name: mensen zijn niet bewust van de krachten en de druk. En als je niet bewust bent van hetgene waar je mee bezig bent, dan kan het gevaarlijke situaties opleveren. Zowel voor de gebruiker, maar ook voor de bedrijfsprocessen die daarmee gemoeid zijn.
00:03:03
Interviewer: Rob, je sprak in het begin over hydraulische gereedschappen. Wat zijn de voordelen voor de klant om voor hydraulische gereedschappen te kiezen?
00:03:10
Rob: Nou, de voordelen voor de klant om voor Holmatro gereedschap te kiezen is dat wij de Nederlandse producent zijn van hogedruk hydraulische gereedschappen en dat wij al 50 jaar ervaring hebben op dit vakgebied. En dan gaat van het produceren, het samenstellen van de gereedschappen, het gebruiken van de gereedschappen tot het onderhouden van de gereedschappen. Wij geloven ook heel erg in het plug and play aanleveren van deze gereedschappen, zodat de klant niet zelf alles nog in elkaar hoeft te schroeven. En dat doen we samen met onze partners zoals Mennens, zodat de klant daadwerkelijk gelijk kan beginnen met zijn werk dat hij moet doen. En we geloven ook heel erg in de voordelen voor de klant, dat hij zich bewust is van waar hij het voor gaat gebruiken en wat voor krachten daarmee gemoeid zijn.
00:03:55
Interviewer: Oké. Je benoemt service? Breed begrip.
00:04:01
Rob: Dat is een breed begrip inderdaad. Je kan service natuurlijk op verschillende niveaus verlenen. Wij geloven erin dat je hydraulisch gereedschap aan de buitenkant... Als dit een hydraulische cilinder is, kan niemand zien of die goed is. Dus wij geloven dat je hem echt daadwerkelijk moet testen zoals hij in de omgeving gebruikt gaat worden. Dus een hydraulische cilinder uitsturen tegen zijn stopring aan en zeggen: "Hij is dicht", dat zegt helemaal niks, want op het moment dat er een kras of iets in het cilinderhuis zou zitten en je zou een brug aan het heffen zijn, komt aan alle kanten die olie eruit gespoten en staat jouw bedrijfsproces stil. En daardoor geloven wij in dynamisch testen van die gereedschappen op die manier, en dat doen we samen met onze partners.
00:04:35
Interviewer: Oké, en dat kan op locatie of bij jullie, of bij Mennens.
00:04:38
Rob: Ja. Allemaal mogelijk.
00:04:41
Interviewer: Ik zit nog even te denken aan die vier olifanten. Ik vind het een hele mooie metafoor. Lijkt me behoorlijk zwaar qua gewicht. Die ga ik sowieso meenemen. Heb je nog aanvullende tips voor mensen of bedrijven die gebruik maken van hydrauliek?
00:04:57
Rob: Ja, absoluut. Ik denk dat het belangrijk is om bewust te zijn en na te gaan of de hydraulische gereedschappen, wat arbeidsmiddelen zijn, ook daadwerkelijk periodiek gekeurd worden. En zo niet, om informatie te winnen: waarom is het dan wel noodzakelijk om dat te doen, om je risico voor zowel je bedrijf als voor je medewerkers daarmee te minimaliseren. En de laatste tip is ook: luister de podcast van mijn collega Robbert, veilig werken met hydrauliek, die meer op dit onderwerp ingaat, zodat je daar nog wat meer gegevens uit kan gaan halen.
00:05:25
Interviewer: Oké. Waar kan men terecht voor meer informatie?
00:05:29
Rob: De Holmatro website en onze social media kanalen.
00:05:32
Interviewer: Top. Social media uiteraard, oké. Dankjewel, leuk.
00:05:34
Rob: Bedankt voor de uitnodiging.