Optimaal gebruik maken van de ruimte

Hoogte en de ruimte optimaal benutten: dat was de uitdaging waar Mennens voor stond toen we door de firma Moba uit Barneveld werden gevraagd kranen te leveren voor de nieuwe spuitgieterij. Door vier kraansystemen te plaatsen hebben we een maximaal bereik kunnen realiseren. 

De Moba Group, wereldspeler als fabrikant van machines voor het sorteren, verpakken en verwerken van eieren, is volop bezig met verbouwingen aan het kantoorpand en delen van de fabriek. Onlangs zijn de nieuwe matrijzenkluis en spuitgieterij in gebruik genomen. Veiligheid, kwaliteit en efficiëntie zijn de meest belangrijke uitgangspunten bij het indelen van de nieuwe spuitgieterij. 


Bovenloopkranen zijn onmisbaar

Moba produceert en onderhoudt zelf de spuitgietmatrijzen. Deze worden gebruikt voor het spuitgieten van kunststof producten die nodig zijn voor de sorteer- en verpakkingsmachines van Moba. Moba spuitgiet relatief kleine series (vraaggestuurd) waardoor er meerdere matrijzen per dag gewisseld worden. De bovenloopkranen zijn daarbij onmisbaar. Datzelfde geldt voor twee kraansystemen (1x 500 kg en 1x 2.000 kg) in de matrijzenkluis, waar de matrijzen worden opgeslagen - op dit moment ongeveer 1.780. 


Jaarlijkse inspectie en levering

Mennens Nederland doet jaarlijks zaken met Moba op het gebied van inspectie en levering, en ook nu was Mennens gevraagd om de kranen te leveren voor de nieuwe spuitgieterij. De nieuwe hal had op een aantal punten uitdagingen voor ons in het verschiet. Joost van de Poll, Accountmanager bij Mennens: ‘Bij de matrijzenkluis moest de inbouwhoogte beperkt worden om de kluis zo laag mogelijk te houden. Dit was een belangrijk detail en gaf Moba de mogelijkheid om de koel- en drogerinstallatie bovenop de kluis te plaatsen.’ In de spuitgietafdeling moest rekening gehouden worden met luchtkanalen (afzuiging en verse luchttoevoer), granulaatleidingen, koelleidingen, spanning, data en luchtleidingen. Door de kraansystemen al tijdens het verbouwingsproces te plaatsen, voordat het dak er daadwerkelijk opzat, is een onmogelijke plaatsing voorkomen. Na de bouw is de ruimte namelijk enkel toegankelijk via een smalle, brandveilige deur.


“Monteurs van Mennens kwamen met een oplossing om de spanningsrail boven de kraanbaan te monteren, waardoor extra ruimte ontstond voor de luchtkanalen. Een effectieve oplossing waarmee wij erg zijn geholpen.”
William van der Fliert – Productiemanager spuitgieterij Moba


Stabiliteit

Het kraanbereik in de matrijzenkluis en spuitgieterij is belangrijk. Joost: ‘In overleg met Moba hebben we de kraan zo geconfigureerd dat er zo dicht mogelijk bij de muur kan worden gehesen. Om dit te realiseren, hebben we de kranen asymmetrisch op hun wielkasten gebouwd in plaats van in het midden. Beide kranen hebben hierdoor meer bereik aan weerszijden van de hal zodat men nu dichterbij de randen kan hijsen.’

Er is gekozen voor moderne frequentiegeregelde kranen, toegepast op zowel het kraan- en katrijdenrijden als op het hijsen. Hiermee kun je rustig op- en afbouwen in snelheid, zodat de last stabieler in de kraan blijft hangen. Stabiliteit is belangrijk bij het werken met matrijzen; de stalen blokken moeten in een gat van een machine worden getild. Wanneer dat met horten en stoten gebeurt, loopt de machine en het object zelf schade op. Het gebruik van frequentiegeregelde kranen vergroot de wisselcapaciteit en beperkt het aantal schadegevallen. 


In goed overleg

Mennens heeft optimale efficiëntie bereikt voor Moba. Door samen te kijken naar de beste opties,  de meest geschikte kranen voor de situatie te kiezen, stap voor stap en goed voorbereid te werk te gaan, nauw contact te onderhouden met het bedrijf dat de verbouwing uitvoerde en flexibel om te gaan met de uitdagingen. Hierdoor is het project soepel verlopen en hebben we onze kranen naar tevredenheid kunnen opleveren. 

Bron: William van der Fliert – Productiemanager spuitgieterij Moba 

 

Inmiddels is de verbouwing van de matrijzenmakerij begonnen en is Mennens gevraagd om nog eens twee kranen te leveren. 


Meer weten?

Wilt u meer weten over specifieke opties van bovenloopkranen en wat Mennens hierin voor u kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.