Mennens doneert staalkabels aan olifanten-opvangcentrum Elephant Haven

Elephant Haven in het Zuid-Franse Bussière-Galant biedt opvang voor oude olifanten uit dierentuinen en circussen. Mennens doneerde de staalkabels voor de omheining van de eerste 4 hectare van de in totaal circa 29 hectare aan grond. Eigenaar Tony Verhulst blikt terug in onderstaande bijdrage. 

Door: Tony Verhulst

In 2014 verliet ik samen met mijn partner Sofie Goetghebeur na 20 jaar de dierentuin van Antwerpen, om een opvangcentrum op te richten voor oude olifanten van dierentuinen en circussen. 14 jaar lang ben ik olifantenverzorger geweest in de Zoo van Antwerpen en Planckendael en Sofie heeft het grootste deel van haar carrière gewerkt bij de mensapen.

Stijgende behoefte aan opvangcentra

Europa had en heeft nood aan opvangcentra voor olifanten en andere wilde dieren. Want steeds meer Europese landen verbieden wilde dieren in circussen, maar deze dieren moeten ergens een plaats vinden. Daarom besloten we VZW Elephant Haven op te richten in 2012. Naast onze vaste job in de zoo zijn we op onderzoek gegaan naar een geschikte plek en telkens weer kwamen we in Frankrijk terecht. 

Geschikt terrein

In 2016 vonden we eindelijk een geschikte plek voor de olifanten: een terrein van 29 HA met de mogelijkheid om uit te breiden. Er was zoveel te doen, veel administratie (en de mensen die Frankrijk kennen weten hoe lastig het is), plannen maken voor de stal én voor de omheining natuurlijk.

Staalkabel voor omheining

Ik wist dat Mennens de kabels had gemaakt en geleverd voor het olifantenverblijf in de zoo en daarom nam ik in oktober 2015 contact op. Een toenmalige collega gaf ons het eerste positieve antwoord ivm. staalkabel voor de omheining van de olifanten. Mennens gaf aan dat er nog staalkabels van het type Veropro 8 dia. 25mm beschikbaar waren. Wat waren we blij! Onze eerste grote donatie en wat voor één.

Logistiek

We begonnen alles te regelen en samen met Mennens, die ons ontzettend hielp en nog helpt met de specifieke kant van het materiaal, konden we een oplegger vol naar Frankrijk laten komen. Een vriend van ons met een logistiek bedrijf hielp ons met het transport naar Elephant Haven. In april 2016 kwam de eerste lading kabels aan vanuit Mennens.

Een tweede leven: voor de olifanten én de kabels 

In augustus 2017 kregen we onze vergunning om de eerste olifanten te mogen huisvesten.  In oktober 2018 zijn we begonnen met de constructie van de eerste olifantenstal en met het plaatsen van de omheining voor de eerste 4 hectares voor de olifanten. We moesten palen zoeken, zagen, gaten boren en plaatsen en dit alles met onze ongelooflijke vrijwilligers. Meer dan 300 palen hebben ze gezet en in juli 2019 konden we de kabels erdoor halen. Mooi om te zien dat de kabels een ‘tweede leven’ krijgen, net als de olifanten.

Aankomst Gandhi en Delhi

En in oktober 2021 was het eindelijk zover. ‘Gandhi’, onze eerste dame, kwam op pensioen hier. Het is een vrouwelijke Aziatische olifant van 53 jaar, eigenlijk nog jong voor een olifant, maar ook al op leeftijd voor een olifant in gevangenschap in Europa.  En in augustus 2022 kwam ‘Delhi’ aan, ook een vrouwtje Aziatische olifant van 39 jaar, en afkomstig van een dierentuin in Tsjechië. Beide doen het goed, passen zich aan en genieten van hun pensioen onder de Franse zon (en regen).

Wij, Gandhi en Delhi zijn Mennens ontzettend dankbaar dat ze Elephant Haven geholpen hebben en…..nog gaan helpen: want we gaan uitbreiden met de omheining! Maar daarover meer in het vervolg.