Bericht van: Frits van Boetzelaer, staalkabel-expert

Welke staalkabelconstructie kiezen we?

Staalkabels: ze zijn er in alle soorten en maten. Welke staalkabel de juiste keuze is, hangt af van de toepassing. Er zijn veel facetten om op te letten, zoals de constructie, het aantal strengen, de verhouding tussen de binnen- en buitendraden en de dikte van de draden. Toch zie ik in de praktijk vaak dat er met name wordt gekeken naar de diameter en breekkracht van de staalkabel. Die zijn belangrijk, toch adviseer ik met klem: staar je er niet blind op. Ik leg je graag uit waarom. 

De breekkracht (ook wel: minimal breaking load (MBL) van een staalkabel geeft de belasting aan waarbij de kabel breekt of mag breken. De gedachte is dat je met een hoge breekkracht meer gewicht kunt verplaatsen. En dit klopt ook. Maar: er zijn tal van andere factoren die de levensduur van de kabel beïnvloeden. Deze zijn mede afhankelijk van het gebruik en de toepassing van de staalkabel. Uit de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat 80% van de kabels de maximale levensduur niet bereikt, als gevolg van invloeden van buitenaf (toepassing en gebruik). Vernieling en vermoeiing zijn hierin de bepalende factoren. 

 

Breekkracht, werklast en gebruiksfactor


En er is meer om rekening mee te houden. Zo zijn er naast de breekkracht ook de werklast en gebruiksfactor van belang. Waar de breekkracht aangeeft bij welke belasting de kabel mag breken, geeft de werklast (WLL) de maximale belasting aan die een kabel mag ondergaan op een installatie. De gebruiksfactor is de minimale breekkracht gedeeld door de maximale werkbelasting. Bij een gebruiksfactor van 10 is de maximaal toegestane belasting een tiende van de minimale breekkracht van de staalkabel. Bij een werkelijke breekkracht van de staalkabel van 50 ton, mag de staalkabel bij gebruik met 5 ton belast worden. De gebruiksfactor houdt zo rekening met eventuele onverwachte omstandigheden ten aanzien van de kabel.

 

Hoge breekkracht zegt niets over weerstand tegen vernieling en vermoeiing

Het is dus niet juist om alléén naar de breekkracht te kijken. Doe je dat wel, dan kan het bijvoorbeeld verleidelijk zijn om voor een (dure) speciaalkabel te kiezen. Dit soort kabels hebben doorgaans een zeer hoge breekkracht. Maar de breekkracht zegt niets over de weerstand tegen vermoeiing en vernieling. In deze context bedoel ik met vernieling invloeden van buitenaf, zoals schade, maar ook verkeerd gebruik.

 

Vermoeiing 

De breekkracht van een staalkabel zegt ook niets over de weerstand tegen vermoeiing. Vermoeiing treedt op als een staalkabel buigt over schijven  en trommels. Als gevolg van vermoeiing van de kabel treden er vermoeiingsbreuken op in de individuele draden met als gevolg: kabelbreuk. 

 

Vernieling en vermoeiing

  • Een 8-strengs kabel met in elke streng 41 draden, telt in totaal 336 draden. Deze kabel is zeer buigzaam. Hierdoor heeft de kabel een hoge weerstand tegen vermoeiing. Maar de kabel is minder slijtvast en is minder bestand tegen vernieling. 
  • Een 6-strengs kabel met in elke streng 7 draden, telt in totaal 42 draden. Deze kabel is minder buigzaam, maar zéér slijtvast. De kabel heeft een hoge weerstand tegen vernieling. 

 

Hoe pas je de staalkabel toe?

Dit zijn slechts twee voorbeelden. Er zijn tal van andere constructies denkbaar met elk weer andere eigenschappen die weerstand bieden tegen jouw toepassing. Zo zijn er staalkabels met een kunststof omspoten kern en verdichte of gehamerde. 

Stel jezelf daarom altijd in elk geval de volgende vragen: waar ga ik de staalkabel voor gebruiken ? Hoe pas ik de staalkabel toe? Loopt deze bijvoorbeeld over schijven en zo ja, hoeveel dan? Welke omgevingsfactoren spelen een rol? Komt de staalkabel in aanraking met invloeden van buitenaf en zo ja, welke zijn dat? Pas dan kun je bepalen welke staalkabel het beste presteert en past in jouw situatie. Uiteraard kan ik je hierbij adviseren. Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of bel ons op +32 (0)3 253 23 23. 

 

Download onze whitepaper

Staalkabel is voor velen een grijs gebied: een complex product met tal van factoren om aan te denken. In onze whitepaper ontdek je de 7 belangrijkste aandachtspunten voor een lange levensduur van je staalkabel.
 

 

Verleng de levensduur van je staalkabel, verhoog je rendement


Veilig en efficiënt verplaatsen van lasten, zowel verticaal als horizontaal. Het maximale rendement halen uit uw installatie, met de zekerheid van bedrijfscontinuïteit. Dit vraagt om de juiste (toepassing van) staalkabel. In ons dossier staalkabel lees je er alles over.