Precisiewerk: vervanging staal- en strijkkabels drijvende hijsbok ‘Brabo’

Mennens vervangt staal- en strijkkabels in opdracht van Havenbedrijf Antwerpen


Als de staal- en strijkkabels van de gigantische drijvende hijsbok ‘Brabo’ aan vervanging toe zijn, zoekt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen een betrouwbare partner die deze precisieklus kan klaren. Na een uitgebreide selectieprocedure valt de keus op Mennens. Mennens verzorgt een plan van aanpak én vervangt de kabels. Lees hoe onze monteurs een sterk staaltje precisiewerk laten zien.  

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is verantwoordelijk voor vlot en veilig scheepvaartverkeer in het Antwerpse havengebied. Het Havenbedrijf onderhoudt de dokken, bruggen, sluizen, kaaimuren en gronden. En zorgt voor de inzet van o.a. sleepboten en kranen. 

800 ton hijscapaciteit

Voor het laden en lossen van containers en zwaardere lasten kunnen bedrijven in de haven van Antwerpen gespecialiseerde kranen huren. Eén daarvan is de Brabo: een gigantische drijvende hijsbok die tot maar liefst 800 ton kan tillen. Ter vergelijking: veel andere sterke mobiele havenkranen hebben een capaciteit tot zo’n 150 - 200 ton. Over deze kranen beschikt het Havenbedrijf ook. 

Kabels aan vervanging toe 

De Brabo wordt intensief gebruikt. Daarbij gaat het altijd om (zeer) zware lasten. Vanzelfsprekend staan veiligheid én betrouwbaarheid voorop bij de werkzaamheden. Daarom waren de hijs- en strijkkabels aan vervanging toe.

Monsterklus vereist vakwerk

Een monsterklus, want de staalkabels hebben een diameter van 44 mm. In totaal verving Mennens 6 kabels: 

  • 2 hijskabels van 895 meter 
  • 2 hijskabels van 1260 meter
  • 2 strijkdraden van 1355 meter

Plan van aanpak

Kabels van deze lengte en omvang demonteren en plaatsen vereist precisie, vakwerk en een perfecte timing. Daarom stelde Mennens eerst een uitgebreid plan van aanpak op. Dit plan werd nauwgezet gevolgd, zodat tijdens de werkzaamheden zelf alles vlot en soepel verliep. In nauwe samenwerking met het Havenbedrijf.

Aan de slag 

Met behulp van takels, schijven en kettingen heeft Mennens allereerst de kraanarm van de Brabo gestabiliseerd. Vervolgens werden de kabels met een wikkelmachine zorgvuldig uit het systeem getrokken. Daarna was het zaak de nieuwe kabels te monteren. Via een voorloper is allereerst een dunnere kabel door het systeem getrokken. Deze koppelden we vervolgens aan de nieuwe kabel, die we via een wikkelmachine vakkundig in het systeem trokken.

Dankzij een goede samenwerking met het team, de kapitein van het schip én het Havenbedrijf is de vervanging inmiddels succesvol afgerond. Dat betekent dat de staalkabels weer hun werk kunnen doen én geruime tijd meekunnen. 

Download onze whitepaper

Staalkabel is voor velen een grijs gebied: een complex product met tal van factoren om aan te denken. In onze whitepaper ontdek je de 7 belangrijkste aandachtspunten voor een lange levensduur van je staalkabel.
 

Meer weten?

Heb je ook een toepassing of installatie en zijn je staalkabels aan vervanging toe? En ben je benieuwd wat Mennens hierin voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op. Onze experts bieden je graag een vrijblijvend advies op maat.