Mennens Belgium: over de verschillen en overeenkomsten met Nederland

 

In 2000 neemt de Mennens Groep de Belgische staalkabelspecialist Hoistpartner over. Sinds 2004 gaat de organisatie door het leven als Mennens Belgium. Managing Director Luc Willaert over de dienstverlening én de verschillen met Nederland.
De geschiedenis van Mennens Belgium gaat ver terug, begint Luc. “We komen voort uit de verenigde staalkabelfabrieken van Le Lis, onderdeel van het toenmalige concern Verto. In 1988 werd Hoistpartner opgericht. In 1993 ging ik aan de slag bij Hijstechniek West (deels eigendom van Hoistpartner) als assistent zaakvoerder. Het was een kleine afdeling waarbij ik zowel in de werkplaats als in het kantoor werkte.”



Van oudsher hebben we een sterke focus op staalkabel


Horizon verbreden


Luc herinnert zich de overname door Mennens nog goed: “Ineens groeiden we van een klein bedrijf naar een grote organisatie met een internationaal karakter. We konden onze horizon en dienstverlening verbreden.”



Steeds meer technische producten 


Van oudsher heeG de organisatie een sterke focus op staalkabel. Luc: “Na de overname zijn we ook steeds meer technische oplossingen gaan leveren. Denk aan bovenloop- en kolomzwenkkranen. Er kwam bovendien meer focus op montage en onderhoud.”



Géén inspectie en keuring


In tegenstelling tot Mennens in Nederland voert Mennens Belgium géén inspectie en keuringen uit. Luc legt uit: “In België mogen wij als leverancier van hijs- en hefmiddelen deze producten niet zelf inspecteren en keuren. Dit is wettelijk bepaald. In België gebeurt dit altijd door een onafhankelijke, erkende dienst of ‘EDTC’, wat staat voor ‘Externe diensten voor technische controles op de werkplaats’.”

Daarentegen legt Mennens Belgium zich wél toe op rvs-webnetten. Luc: “Zo hebben we het webnet geleverd voor een 700 meter lange fietsbrug in Belgisch-Limburg. Hier fiets je tussen de bomen, tot aan de boomtoppen op wel 10 meter hoogte. Een waar kunstwerk. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld
webnetten voor parkeergarages of als omheining van dierverblijven in dierentuinen.”



Krachten bundelen


De verschillen tussen Mennens Nederland en Belgium bieden vooral kansen om krachten te bundelen, vertelt Luc. “In Nederland is er bijvoorbeeld heel veel kennis van valbeveiliging en werken op hoogte. Aan de andere kant hebben wij veel staalkabel op voorraad. Ook werken we regelmatig samen aan (grote) staalkabelprojecten, bijvoorbeeld bij bruggen en sluizen. Zo versterken we elkaar.”



Marktleider in België


Luc is trots op de mooie projecten van Mennens Belgium en op de variëteit aan klanten. Hij besluit: “Dan denk ik bijvoorbeeld aan onze rvs-projecten, maar ook aan de montage van staalkabels voor de vele straddle carriers in de haven, voor bruggen en sluizen. We zijn marktleider in België en ik ben er trots op dat o.a. de grootste havenbedrijven al jaren vertrouwen op ons als hijs- en hefspecialist.”