Gebruik de juiste smeermiddelen

Naast inspectie is onderhoud van staalkabel belangrijk. Door staalkabels regelmatig te smeren met het juiste smeermiddel houd je de staalkabel langer in een goede conditie.

Een hoogwaardig onderhoudsmiddel:

  • vermindert slijtage
  • stoot water af
  • gaat corrosie tegen
  • dringt door tot de kern van de staalkabel
  • voorkomt dat zand en vuil zich aan de kabel hechten

Smeermiddelen stoten alleen geen stof af. Vandaar is het smeren af te raden als de staalkabel in een stoffige omgeving gebruikt wordt.
 

Laat Mennens je staalkabels inspecteren


Je wilt voorkomen dat je dan voor verrassingen komt te staan en dat de staalkabel op breken staat. Laat je daarom bijstaan door Mennens. Onze inspecteurs zijn EKH-gecertificeerd, beschikken over jarenlange kennis en worden continu bijgeschoold. 

Neem contact op

 

Hoe smeren?

Kabels worden in de regel geproduceerd met een vet. Dit vet is tweeledig: het heeft een conserverende én smerende werking. In veel gevallen kan het langere tijd duren voordat een kabel in gebruik genomen wordt. Deze staat dan op voorraad. Op dat moment heeft het vet een conserverende taak. De smerende werking moet z’n werk gaan doen zodra de staalkabel in gebruik wordt genomen. De draden in de strengen en de strengen in de kabel gaan dan langs elkaar bewegen.

Staalkabel-expert Frits van Boetzelaer: “Het is raadzaam om de kabel bij ingebruikname altijd te smeren met een geschikte olie. Want als de staalkabel is geconserveerd, dan kan het vet inmiddels in meer of mindere mate zijn uitgedroogd.” Smeren doe je in de meeste gevallen met een olie en niet met een vet. Vet sluit de kabel af en trekt vuil aan, en dringt niet door tot de kern zoals olie dat wel doet. Olie dringt door tot de kern én komt ook goed tussen de strengen en draden.
 

Hoe vaak smeren?

Dit hangt af van de omstandigheden en het gebruik van de kabel. Bij normaal gebruik buiten is het advies om twee keer per jaar te smeren: in het voor- en najaar. Hierbij is wel van belang dat je dun smeert. Dik smeren is net zo slecht als niet smeren.
 

Bekijk onze webinar over smeermiddelen

Dit is de 4e aflevering in een serie webinars over staalkabel waarin we onze kennis en expertise delen. In de opname van dit webinar gaan Alain Balman en Elin Letterblad in op het effect en de duurzaamheidsaspecten van smeermiddelen.